середа, 18 вересня 2019 р.

Хіт-парад найвідоміших пам'ятників тваринам

Хіт-парад найвідоміших пам'ятників тваринамФото: interesniy.kiev.uaХіт-парад найвідоміших пам'ятників тваринам


        Ми пройшлися по містах світу і зібрали колекцію найвідоміших і оригінальних пам'ятників тваринам. Дивіться і захоплюйтеся!
Бик на Уолл-стріт, Нью-Йорк, США
Неподалік від знаменитої Уолл-стріт, на перетині Бродвею і Стейт-стріт стоїть величезний бронзовий бик. Скульптура розлюченої тварини - це прообраз наполегливих біржових гравців і символ миру чистогану. Вважається, що бик приносить удачу в справах, потрібно лише потримати його за роги. Однак перехожі полірують бронзового гіганта не тільки голову, але також нижні і теж вельми видатні частини тіла.
Пам'ятник Хатіко, Токіо, Японія
Скульптура була встановлена ​​в 1934 році, ще за життя Хатіко. На той час він уже був знаменитістю: про нього писали в газетах і захоплювалися його відданістю. Кожен день, до самої своєї смерті в 1935 році Хатіко приходив на станцію Сібуя і чекав повернення померлого господаря - професора Токійського університету Хідесабуро Уено. Приклад рідкісної навіть для собаки відданості так і просився на екран. У 1987 році вийшов японський фільм «Історія Хатіко». А в 2009 році - голлівудський римейк під назвою «Хатіко: найвірніший друг». Після нього японський пес став справжнім культом у всьому світі, а його ім'я - прозивним.
Висячий носоріг, Потсдам, Німеччина
Скульптура білого африканського носорога в натуральну величину, підвішеного на лямках до металевого каркасу, була встановлена в 2005 році. Автор роботи - італійський художник і скульптор Стефано Бомбардьері - зобразив його скривдженим і сумним, що викликає співчуття. І виграв за нього кілька престижних нагород. До слова, білий носоріг зустрічається набагато рідше, ніж його побратим - африканський чорний носоріг. Правда, він зовсім не білий, а скоріше брудно-сірий.
Чижика-Пижик, Санкт-Петербург, Росія
Цей крихітний бронзовий пташеня довжиною всього 11 сантиметрів і вагою трохи більше 4 кілограм примостився на набережній річки Фонтанки, біля самої води, поруч з Першим Інженерним мостом.
До речі, «Чижик-пижиками» називали студентів Імператорського училища правознавства, яке знаходилося неподалік від місця, де стоїть пам'ятник. Вони носили зелені мундири з жовтими петлицями і обшлагами, що нагадують оперення чижа, і пижикові шапки. І навіть стали героями жартівливій пісеньки. З моменту установки в 1994 році «Чижика-Пижика» викрадали 7 разів, але весь час знаходили і повертали.
«Равальскій кіт», Барселона, Іспанія
Статуя гігантського бронзового кота вагою 2 тонни, довжиною 7 і висотою два з половиною метра з'явилася в столиці Каталонії в 1987 році. Його автор - знаменитий колумбійський художник і скульптор Фернандо Ботеро. Кіт виконаний в характерному для Ботеро стилі - м'ясисті боки, важкі лапи, але не позбавлений витонченості: незважаючи на розміри, вигляд у нього досить «гладенький». Правда, не помітити його, «що крадеться» по вулиці La Rambla del Raval в центрі Барселони, як ви розумієте, буде досить важко.
«Дайте дорогу каченятам!», Бостон, США
Скульптурна композиція роботи Ненсі Шен зображує героїв популярної дитячої книжки Роберта Макклоскі «Дайте дорогу каченятам» - качку Місіс Меллард і її дітей, яких звуть Джек, Кек, Лек, Мек, Нек, Уек, Пек і Квек. Згідно з сюжетом книги, сімейство Меллард довго шукало місце для будинку, поки не знайшло його на маленькому острові на Чарльз-рівер в Громадській саду Бостона.
Пам'ятник свині, Данія
Вперше скульптура свині з поросятами, що деруться на неї, з'явилася в 1941 році на Ратушній площі Орхуса. Через 9 років кам'яні тварини стали обсипатися, і їх замінили на бронзових. Пам'ятник влаштований так, що влітку через нього пускають воду і тоді один з поросят «пісяє». Напис на пам'ятнику - Ceres bronden - в перекладі з данської означає «колодязь Церери». Це - данина поваги пивоварної компанії «Церера», на гроші якої зроблена скульптура.
«Білий Бім Чорне Вухо», Воронеж, Росія
Пам'ятник відомому літературному героєві встановили в Воронежі в 1998 році. Бім зображений в натуральну величину, сумно вдивляється у далечінь. Придумав Біма Гавриїл Троепольскій, який написав в 1971 році повість про трагічну долю Чорновухого червоного сетера з білими підпалинами, який пустився на пошуки «зниклого» господаря.
Повість мала величезний успіх: її переклали на 15 мов світу, а автору дали Державну премію. У 1977 році за книгою був знятий прекрасний фільм, який претендував на «Оскара» в категорії «Краща іноземна картина».
Їжачок в тумані
Пам'ятник Їжачку в тумані було встановлено на перетині вулиць Золотоворітській, Рейтарської і Георгіївського провулка в Києві в 2009 році. Ініціювала появу в столиці України такого авангардного пам'ятника організація Київська ландшафтна ініціатива. Автори пам'ятника - столичні умільці Володимир Колінько та Георгій Куровський, які вже кілька років облагороджують потворні пеньки в місті, вирізаючи химерних риб, котиків, Буратіно, балерину і безліч інших творінь.
«Кот вчений», Геленджик, Росія
Бронзовий пам'ятник вченому коту з поеми Олександра Пушкіна «Руслан і Людмила» - головна визначна пам'ятка Геленджікскої набережної. Кіт вийшов дуже кумедним: він і справді нагадує навченого досвідом вченого в мантії, окулярах на носі і з книгою в лапі.
Пам'ятник стоїть під розлогим дубом, поруч з яким лежить товстий ланцюг - звичайно ж, не «золотий». Інша лапа піднята вгору в професорському жесті, немов закликає до тиші в аудиторії. Лапа вже блищить від дотиків: студенти і школярі труть її на щастя перед іспитами.
Пам'ятник Грейфраерс Боббі, Едінбург, Великобританія
Шотландський скай-тер'єр Боббі в XIX столітті став однією з найвідоміших собак в світі завдяки своїй відданості господареві. Невисока, 26 сантиметрів у висоту, собачка два роки була вірним другом службовця міської поліції Джона Грея. Коли поліцейський помер, Боббі важко переніс розлуку і став сидіти цілими днями на його могилі на кладовищі Грейфрайерс. Так він і провів решту 14 років свого життя. Від могили він відходив лише для того, щоб збігати в один з найближчих ресторанів, чий власник взяв на себе обов'язок годувати пса. Пам'ятник Боббі був виконаний в 1871 році, але встановлений лише в 1873, через рік після смерті тер'єра.
Кіт Пантелеймон, Київ, Україна
Пам'ятник коту Пантелеймону знаходиться біля Золотих Воріт та породив навколо себе багато міських легенд. Одна розповідає про нього як про кота-рятувальника. Нібито в ніч, коли сталася пожежа, в приміщенні ресторану були люди і кіт попередив їх про подію, але сам не вижив.
Меморіал "Тварини на війні", Лондон, Великобританія
Англійці, як відомо, славляться своєю любов'ю до тварин. У 2004 році на розі Гайд-парку в Лондоні був відкритий незвичайний меморіал. Він присвячений всім тваринам, які служили в британських і союзницьких військах і загинули у військових конфліктах. Поштові голуби, собака, верблюди, коні, слон, мул, віл, корова і кіт - всі ці тварини зображені на пам'ятнику.
Меморіал звели на пожертви приватних осіб, які приймав спеціально створений фонд. Всього вдалося зібрати 1,4 мільйона фунтів стерлінгів (147,9 мільйона рублів). Натхненням для творців пам'ятника послужила книга Джиллі Купер "Тварини на війні", що вийшла в 1983 році.
Один з написів на пам'ятнику говорить: "У них не було вибору". На стіні також можна побачити барельєф із зображенням медалі Марії Дікін - вищої військової нагороди Великобританії для тварин. Вперше цей пам'ятний знак вручили в 1942 році, і з тих пір їм були нагороджені понад 60 тварин, включаючи собак, голубів, коней і одного кота.
Пам'ятник "Співчуття", станція метро "Менделеевская", Москва
У 2001 році в підземному переході на станції метро "Менделеевская" сталася трагедія - загинув безпритульний пес Хлопчик. Його заколола власниця стафордширський тер'єра, з яким побився живший в переході Хлопчик.
Історія обросла версіями і домислами, однак зоозахисникам і активістам з артистичного середовища вдалося домогтися порушення кримінальної справи за фактом жорстокого поводження з тваринами.
Пізніше борці за права тварин, серед яких було чимало діячів культури, почали збір коштів на створення пам'ятника Хлопчику. У 2007 році в тому самому переході за згодою керівництва московської підземки бронзовий пам'ятник був встановлений. Напис на ньому говорить: "Співчуття. Присвячується гуманному ставленню до бездомних тварин".
Пам'ятник Балто, Нью-Йорк, США
Балто - справжній герой Америки. Цей легендарний пес породи сибірський хаскі в 1925 році під час сніжної бурі перевозив медикаменти в одне з віддалених поселень на Алясці, де розгорілася епідемія дифтерії.
Балто був однією з 150 собак, які брали участь в "Великій гонці милосердя". Хоча пес неодноразово виявляв сміливість, добре орієнтувався і не губився у важких ситуаціях, його господар був незадоволений, що вся слава дісталася саме Балто.
У будь-якому випадку завдяки доставленої собаками протидифтерійної сироватці епідемія в селищі була зупинена за 5 днів. Після цього Балто став символом самовідданості і мужності. Його доля після героїчного вчинку склалася непросто: собаку перепродали власнику театру, який утримував своїх вихованців в жахливих умовах.
Пам'ятник кішці Таузер, Кріфф, Великобританія
Ще один меморіал в Шотландії увічнює пам'ять кішки Таузер, яка прославилася рекордною кількістю спійманих мишей - майже 29 тисяч за 24 роки життя. Її "трудовий подвиг" не залишився непоміченим і був внесений в "Книгу рекордів Гіннесса".
Кішка проживала на найстарішій винокурні Glenturret, де виробляють найпопулярніший в Шотландії віскі - The Famous Grouse ("відома куріпка"). Оскільки віскі робиться з добірного зерна, на підприємстві завжди було багато мишей, з якими кішка Таузер успішно боролася.
Пам'ятник красується прямо перед винокурнею, працівники якої впевнені, що своєю спритністю і довгожительством кішка зобов'язана щоденній порції молока з додаванням краплі віскі, а також алкогольним парам, які їй щодня доводилося вдихати.
Капітолійська вовчиця, Рим
Римська вовчиця - символ міста Рима, скульптурне зображення тварини, вигодовувати близнюків Ромула і Рема, які за легендою, заснували Рим. Вовчицю в Римі з давніх пір називають «матір'ю римлян», а після перенесення статуї в кінці XV століття в Капітолійський палац закріпилася назва «Капітолійська вовчиця»
Пам'ятник мавпам, Харків, Україна
Скульптура трьом мавпочкам - це пам'ятник мешканцям Харківського зоопарку, які врятувалися в роки Великої Вітчизняної війни. Гектор, Роза і Дезі - три мавпочки макака-резус взимку 1943 року втекли з холодного вольєра. Від суворих морозів мавпи Харківського зоопарку сховалися в шафі Держпрому, де їх і знайшли харків'яни, які взяли опіку над тваринами.
Пам'ятник бавовняному довгоносику, США
Історія монумента дуже повчальна. Південь Алабами знаходиться в так званому "бавовняному поясі" США і в XIX столітті вирощування бавовни було основним джерелом доходів місцевих фермерів. Але в кінці XIX століття в Алабаму вторгся з Мексики злісний шкідник бавовни довгоносик. Фермерам довелося використовувати отрутохімікати. Але заходи боротьби швидко стали марні. І на початку ХХ століття бавовнярам загрожувало розорення. Один з фермерів за порадою банкіра знищив свої посіви бавовни і посіяв арахіс. У перший же рік він зібрав 8000 бушелів арахісу, розрахувався з боргами і отримав значний прибуток. Його приклад надихнув інших фермерів і вони теж змінили культуру. Арахісовий бізнес зробив багатьох багатіями. Крім арахісу стали вирощувати і інші відповідні для місцевих умов рослини. Про невдачу з бавовною в окрузі забули, а довгоносика стали почитати, як вказав шлях до благополуччя. 11 грудня 1919 року в місті Ентерпрайз був відкритий пам'ятник на знак подяки бавовняному довгоносику.
Джерело: uk.wikipedia.org

Немає коментарів:

Дописати коментар

29.12 27.10.23 07.06 01.06 Любі діти! 9 травня - День Європи Перегляньте відеоролик " Мої європейські цінності" Любі діти! Це дуже...